13 Ağustos 2013 Salı

Teyzemin pratik çizzzzz cake'i (Cheese cake)


Gurme arkadaşım Ozan’dan cheese cake tarifini alınca gözlerim yuvalarından fırlamış, bu kadar sabırlı bir insan olup olmadığım konusunda kendimi terazide tartmıştım. Sonuç ister pazarcı terazisi olsun ister hassas mutfak terazisi olsun mutfakta bu kadar uzun işe gelemem. Aslında  yemeğin cinsine göre gelebilirim ama cheese cake için bu kadar strese gelebileceğimi düşünmedim.
Her neyse, herkes kullanırmış Benmari yöntemi, özellikle de çikolata eritmek için. Ben hayatımdan duymamışım, zaten hala da doğru telaffuz edemem. Yani google’a bakmasam buraya ismini yanlış yazacaktım bu yöntemin. Kısaca gurme arkadaşımın tarifinin içinde Benmari yöntemini ve gram gram ölçüleri görünce bu Cheese cake işinin bana göre olmadığını düşünüp rafa kaldırmıştım.  Ta ki teyzemin kolay çiz cake ile tanışıncaya kadar. Teyzem herşeyi karıştırıp yallah fırına koyuyormuş ki ben de onu bu yöntemini görünce “teyzemin çiz cake” miladını başlattım benim mutfakta.
Yapımı oldukça kolay olan bu çiz cake için malzemelerimiz ise şöyle:
Alt tabaka:
1-2 paket (alt kekinin kalınlığını ne kadar istediğinize göre) yulaflı bisküvi
25 gr tereyağı (paketlerin üstünde gram çizgileri var)
Orta Tabaka çiz cake:
2,5 çay bardağı şeker
2 yumurta
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
300 gr Labne peyniri (1,5 paket-şiddetle Pınar marka önerilir)
3 yemek kaşığı un
Limon kabuğu rendesi
Üst tabaka için:
1 limon suyu
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı seker
Kolay tarife gelince,
Kilitli kek kalıplarından birinin altına robotta parçalanmış bisküvileri koyuyoruz. Üstüne ocakta eritip sıvı haline getirdiğimiz tereyağını sıcak sıcak döküyor,  bisküvi parçalarını tereyağı ile birleştirip bir bütün haline getiriyoruz.
Orta tabaka malzemelerinin hepsini büyük bir kapta mikser ve kaşık yardımıyla karıştırdıktan sonra oluşan karışımı bisküvilerin üstüne döküyor ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika arası pişiriyoruz. Orta tabakanın sıvılık hali geçtiğinde pişmiş oluyor.
Üst tabaka malzemelerini ocağın üzerinde kaynayana kadar karıştırıyor. Jöle kıvamını aldıktan sonra karışımı fırından çıkarıp soğumaya bıraktığımız kekin üstüne döküyoruz.  Kekimiz hazırıdır. Dinlendirdikten sonra üstünü süsler, soğuyunca yersiniz.
Ne kadar pratik gözükse de ortaya çıkan bulaşıkları yıkama olayını ise hiç takmayın,, yoksa hiç yemek yapılmaz. Öhö öhöööö

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder